Denominacions d’Origen Protegides (DOP)


Més informació des denominacions dórigen protegides (DOP)


Zona geogràfica:

48 municipis
3 comarques: Les Garrigues, El Segrià i L’Alt Urgell.

Varietats:

Arbequina* (=90%) i verdiell

Descripció organolèptica:

Es diferencien dos tipus d’oli segons el moment de la collita:
Afruitat: procedent de la recol·lecció més primerenca, de color verdós, més “cos” i sabor ametllat amarg.
Dolç: procedent de la recol·lecció més tardana, de color groc, més “fluid” i de sabor dolç.

Zona geogràfica:

26 municipis.
2 comarques: Baix Ebre i Montsià.

Varietats:

Morruda (o morrut), sevillana i farga.

Descripció organolèptica:

Olis de color des del groc-verdós al groc-daurat segons l'època de collita i de la situació geogràfica dins de la zona de producció.

Olis gustosos (picants, astringents mitjanament amargs) i molt aromàtics (rics en aromes secundàries, de tipus verd), sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolç a mesura que aquesta avança.

Zona geogràfica:

115 municipis.
4 comarques: Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l’Estany i Gironès.

Varietats:

Argudell (=51%),arbequina , curivell i llei de Cadaqués

Descripció organolèptica:

Color de groc palla a verd més o menys intens. Olis equilibrats de fruitat verd d'intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà.

El perfil sensorial considerant altres descriptors secundaris és el següent: olis amb aromes que normalment recorden a l'herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’atmetlla en boca.

*En negreta s’indica la varietat principal que dona la personalitat a l’oli.

Zona geogràfica:

15 municipis.
2 comarques: Terra Alta i Ribera d’Ebre.

Varietats:

Empeltre , morruda, farga i arbequina

Descripció organolèptica:

Color groc amb matisos que van del groc pàl·lid al groc “or vell”.

De bon sabor, olis d’un fruitat de mig a intens i a mida que avança la campanya poden ser més dolços amb un fruitat lleuger. Amb connotacions aromàtiques que recorden a l’ametlla i/o a la nou.

*En negreta s’indica la varietat principal que dona la personalitat a l’oli.

Zona geogràfica:

123 municipis.
6 comarques: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Priorat, Ribera d’Ebre i Tarragonès.

Varietats:

Arbequina (=90%), rojal i morruda.

Descripció organolèptica:

Es diferencien dos tipus d’oli segons el moment de la collita:
Afruitat: procedent de la recol·lecció més primerenca, de color verdós, més “cos” i sabor ametllat amarg.
Dolç: procedent de la recol·lecció més tardana, de color groc, més “fluid”.

*En negreta s’indica la varietat principal que dona la personalitat a l’oli.