Evolució de maduració

L’Oficina publica de forma setmanal l’evolució del procés de maduració de les varietats d’oliva de les zones de producció de l’IRTA amb informació sobre el contingut d’oli i els valors resultants.

Collita 2018-2019

Collita 2019-2020

En data del 9 d'octubre hi ha les següents varietats:

 • Varietat 'Empeltre' de la zona Baix Ebre Montsià.
  Oliva que ja està començant a virar de color, amb un IM de 1,78, però encara li falta ficar una mica més d’oli sobre sec (42,2%). Presenta una humitat molt alta (65% aprox), el que pot donar a emulsions i dificultar els esgotaments, caldria ritmes lents i talc. El rendiment industrial rondaria 9-10%.
 •  
 • Varietat 'Arbequina' de la zona Priorat, de cultiu de reg.
  Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,28), una humitat mig-alta del 57,41 % i un contingut d’oli del 42,4% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 14-15%,. Olives que encara els falta ficar 6-8 punts d’oli sobre sec, i força verdes. Respecte a la setmana passada, han agafat 4 punts d’oli sobre sec, el que indicaria que el contingut d’oli està creixent ràpidament.
 •  

 • Varietat 'Rojal' de la zona del Priorat, de cultiu de reg.
  Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,58), una humitat mig-alta del 56% i un contingut del 45,2% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 15% aproximadament. Olives que ja porten tot l’oli que poden posar, i que es podria començar a molturar. Respecte a la setmana passada, no ha variat el contingut d’oli i la maduració ha augmentat lleugerament, el que confirmar que la maduració avança amb rapidesa.
 •  

En data del 8 d'octubre hi ha les següents varietats:

 • Varietat 'Arbequina' de la zona Garrigues, de cultiu de superintensiu.
  Oliva encara verda, amb un IM inferior a 1 (0,46), i que ja comença a tenir un contingut d’oli sobre sec interessant (45,47%). Presenta una humitat alta (60% aprox), el que la podria fer una pasta un tant difícil de treballar, tot i que al ser tant verda segurament semblaria espessa. . El rendiment industrial rondaria 14-15%. Olives que es podrien començar a collir, però millor espera uns dies per aconseguir una mica més de maduració i riquesa d’aromes (ara sortirà un oli nomes amb sensacions herba).
 •  

 • Varietat 'Arbequina' de la zona de les Garrigues, de cultiu de reg.
  Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,24), una humitat mig-alta del 54,5 % i un contingut d’oli ja del 45% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 15-16%,. Olives que ja porten un contingut d’oli alt, tot i que encara els falta ficar uns 5-6 punts més sobre sec, i madurar un mica, per poder treure prou oli i riquesa aromàtica.
 •  

En data del 3 d'octubre hi ha les següents varietats:

 • Varietat 'Arbequina' de la zona Garrigues, de cultiu de secà.
  Oliva que ja esta canviant de color, amb un IM proper a 2 (1,96), i un bon contingut d’oli sobre sec (48,6%). Presenta una humitat mitja tirant a baixa (~45%) que fa les pastes espesses. El rendiment industrial rondaria el 20-21%. Olives que ja es podria començar a collir, tot i que encara poden ficar una mica més d’oli.
 •  

 • Varietat 'Arbequina' de la zona de les Garrigues, de cultiu de reg
  Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,12), una humitat alta del 59,7 % i un contingut d’oli ja del 45,5% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 12-13%, amb pastes fluides que caldria treballar amb talc per esgotar millor. Olives que ja porten un contingut d’oli alt, tot i que encara els falta ficar uns 5-6 punts més sobre sec, i madurar un mica, per poder treure prou oli i riquesa aromàtica.
 •  

 • Varietat 'Empeltre' zona Terra Alta, cultiu de secà.
  Oliva que ja esta canviant de color amb un IM superior al 1 (1,7), amb una humitat del 54%, i un contingut d’oli del 46.7% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 16-17%. Olives que els falta ficar uns 2-4 punts més d’oli i madurar una mica, però ja que es pot iniciar la collita pels qui busquen olis de fruitats verds, amargs i picants, amb bons rendiments.
 •  

 • Varietat 'Farga' zona sud Catalunya de secà.
  Oliva que ja estan virolant, amb un IM superior a 1 (1,72) Amb una humitat del 53,7%, i un contingut d’oli del 39,5% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 13%. Olives que els falta ficar una mica d’oli encara, uns 5 punts més sobre sec, però que la maduració ja esta iniciada, i segurament en breu ja en podria començar (considerant que la Farga es propensa a caure).
 •  

En data del 2 d'octubre hi ha les següents varietats:

 • Varietat 'Arbequina' de la província de Barcelona.
  Perfil de fruitat verd intens. En boca és picant, amb un gust amarg i dolç notable i equilibrat, i una astringència fàcilment identificable. Aromes secundàries de tipus vegetal, amb connotacions clares d’herba tallada i plantes d’horta (tomaquera o carxofa). També es poden identifcar matisos que recorden l’ametlló, fonoll o nous verdes. Final de boca ametllat, que li confereix suavitat. El conjunt resulta intens, harmònic, complex i “fresc”. Els valors químics són força correctes, amb acidesa que oscil·la entre 0.17 i 0.24 % a.oleic peròxids de 6 meq O2/kg, K232 entre 1.66 i 1.72 K270 entre 0.11 i 0.13. Tot indica que les olives mantenen una bona qualitat al camp i que els olis mantenen un nivel oxidatiu molt baix.
 •  

 • Varietat 'Arbequina' zona Priorat de regadiu.
  Oliva encara força verda, amb un IM inferior a 1 (0,2), amb una humitat de´58,5% i un contingut d’oli del 38,2% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 10-11%. Pastes complicades, que tot i la seva aparença densa, caldria afegir talc a la batedora. Els falta ficar encara més de 10 punts d’oli sobre sec, i madurar pet treure l’oli aromàtic i ric que poden oferir aquestes olives.
 •  

 • Varietat 'Rojal' zona del Priorat de regadiu.
  Oliva encara força verda, amb un IM inferior a 1 (0,08), amb una humitat del 53,3% i un contingut d’oli del 40,8% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 15%. Pastes normals, semblen denses, però no sembla presentar problemes per treballar-les. Els falta ficar encara una mica més d’oli, 4-6 punts d’oli sobre sec, i madurar una mica per agafar més riquesa aromàtica. En pocs dies, tindran les condicions optimes per iniciar collita amb aquestes olives i zona.
 •  

En data del 30 de setembre hi ha les següents varietats:

 • Varietat 'Corbella' a la zona de la Catalunya central, de cultiu de secà.
  Oliva encara verda amb un IM inferior a 1 (0,2), una humitat del 55% i un contingut d’oli del 46,9% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat entre el 16-17%. Olives encara verdes, però ja que tenen un alt contingut d’oli per aquesta varietat, les pastes poden ser un mica complicades, però ja estan bé per començar a collir. Per assolir una bona riquesa aromàtica, seria bo esperar a tenir una mica més de maduració., tot i que ja es podria començar ja a molturar.
 •