Evolució de maduració

L’Oficina publica de forma setmanal l’evolució del procés de maduració de les varietats d’oliva de les zones de producció de l’IRTA amb informació sobre el contingut d’oli i els valors resultants.

Collita 2018-2019

Collita 2019-2020

Valors de qualitat química d’olis recent elaborats a diferents zones i que han resultat de categoria « verge extra » en anàlisi sensorial.

Zona Varietat Acidesa (% àc.oleic) Índex peròxids (meq O2/kg oli) K232 K270
Zona: Terra Alta Varietat: Empeltre Acidesa (% àc.oleic): 0.18 Índex peròxids: 5.8 K232: 1.91 K270: 0.13
Zona: Siurana Varietat: Arbequina Acidesa (% àc.oleic): 0.10 Índex peròxids (meq O2/kg oli): 7.2 K232: 1.81 K270: 0.15
Zona: Priorat Varietat: Arbequina Acidesa (% àc.oleic): 0.10 Índex peròxids (meq O2/kg oli): 6.2 K232: 1.93 K270: 0.12
Zona: Empordà Varietat: Mescla Acidesa (% àc.oleic): 0.24 Índex peròxids (meq O2/kg oli): 10.3 K232: 1.76 K270: 0.14
Zona: Garrigues Varietat: Arbequina Acidesa (% àc.oleic):0.06 Índex peròxids (meq O2/kg oli): 6.1 K232: 1.70 K270: 0.10

Varietat 'Arbequina' de la zona Garrigues de superintensiu.

Oliva petita i encara verda (Índex Maduresa: 0,96) però que ja esta agafant color i maduració, i contingut d’oli sobre sec mig (46%), i que podrien posar encara uns 4 punts més sobre sec. Presenta una humitat alta (57% aprox), el que la fa que les pastes siguin difícils de treballar. A més, al ser oliva petita i verda, cal vigilar la criba i el molí, per que hi hagi un mòlta eficaç i no trobar trossos olives a la batedora, que encara faran més complicades d’esgotar. Convenient utilitzar talc dosificat automàticament amb aquestes olives. El rendiment industrial rondaria 13-14%.

Varietat 'Arbequina' de la zona camp de Tarragona.

Oliva que ja esta agafant color, amb (Índex Maduresa de 1,56), i amb contingut d’oli sobre sec esperable per la varietat (51%), el que indica que ja porta tot l’oli i s’ha format bé, gracies al reg. Presenta una humitat alta (59 %) , amb un rendiment industrial aproximat del 15-16%,. Pastes complicades per l’elavada humitat que seria convenient treballar amb talc, o a ritmes baixos per esgotar.

Varietat 'Arbequina' ecològica de la zona del Priorat.

Oliva amb un índex de maduresa de 1,2, encara verda, i amb un contingut d’oli sobre sec del 50%, el que indica que ja porta pràcticament tot l’oli. Presenta una humitat del 57%, encara alta, el que fa que sigui necessari treballar amb talc, per poder esgotar correctament les pastes i mantenir un ritme alegre en les màquines. El rendiment industrial rondaria aproximadament els 17-18%.

Varietat 'Arbequina'de la zona Garrigues de secà.

Oliva petita i madura (Índex Maduresa: 3,84), i contingut d’oli sobre sec una mica baix (44,05%), però aquestes olives ja no en posaran més. Presenta una humitat mitja(50,7% aprox), el que la fa més fàcil de treballar les pastes. El rendiment industrial rondaria 16-17%.

Varietat 'Arbequina'de la zona Garrigues amb regadiu de suport.

Oliva que ja esta agafant color, amb Índex Maduresa de 1,9, i amb contingut d’oli sobre sec esperable per la varietat (50%), el que indica que ja porta l’oli per començar la collita i s’ha format bé, gracies al reg. Presenta una humitat mitja (51 %) , amb un rendiment industrial aproximat del 20-21%,. Olives perfectes per treballar, obtenir bons esgotaments i uns excel·lents olis aromàtics

Valors de qualitat química d’olis recent elaborats a diferents zones i que han resultat de categoria « verge extra » en anàlisi sensorial.

Zona Varietat Acidesa (% àc.oleic) Índex peròxids (meq O2/kg oli) K232 K270
Zona: Baix Ebre Varietat: Mescla Acidesa (% àc.oleic): 0.20 Índex peròxids: 7.8 K232: 1.81 K270: 0.11
Zona: Montsià Varietat: Farga Acidesa (% àc.oleic): 0.12 Índex peròxids (meq O2/kg oli): 7.6 K232: 1.99 K270: 0.17
Zona: Terra Alta Varietat: Empeltre Acidesa (% àc.oleic): 0.11 Índex peròxids (meq O2/kg oli): 4.7 K232: 1.73 K270: 0.12
Zona: Priorat Varietat: Arbequina Acidesa (% àc.oleic):0.11 Índex peròxids (meq O2/kg oli): 5.4 K232: 1.66 K270: 0.10

Varietat 'Arbequina' de la zona Priorat secà.

Oliva encara verda (IM), i contingut d’oli sobre sec encara una mica baix (42,6%). Presenta una humitat alta (60% aprox), el que pot dificultar una mica la preparació de la pasta, especialment per ser verda, la pasta pot presentar una textura poc adequada per la centrifugació. El rendiment industrial rondaria 12-13%.

Varietat 'Arbequina' de la zona Terra Alta.

Oliva que ja agafar color amb IM de 1,5, i també contingut d’oli sobre sec molt alt (55%), i una humitat una mica alta del 54 %, amb un rendiment industrial aproximat del 21%,. Olives perfectes per treballar i obtenir uns excel·lents olis.

Varietat 'Empeltre' de la zona de la Terra Alta.

Oliva que ja te un IM superior a 3, que és el que es recomana per l’”Empeltre”, un contingut d’oli sobre sec força alt (48%), i un humitat mitja, del 50%. Oliva que esta en el estat òptim de maduració per obtenir tot el seu potencial aromàtic, alhora que les pastes seran “fàcils” de treballar, amb uns rendiments industrials de més de 20%.

Varietat 'Sevillenca', zona Baix Ebre.

Fruitat verd d’intensitat mitjana-alta. En boca predomina el dolç front l’amarg, amb una punxa clara de picant i pràcticament sense astringencia, el que fa repuntar la dolçor. Aromes secundàries pròpies de la varietat, amb notes de poma verda, gespa tallada i fonoll. El conjunt resulta aromàtic i suau en boca.

Varietat 'Arbequina', zona Garrigues.

Fruitat verd d’intensitat mitjana-alta. Picant en boca, sense arribar a ser desagradable, amb un amarg mig i astringencia clara, que augmenta la sensació d’amargor. Tot i així, una certa dolçor suavitza les notes de boca. Aromes secundàries de tipus verd, fàcils d’identificar, especialmente herba i fulles de tomatera o carxofa, així com tocs més suaus d’ametlló, fonoll o plàtan verd. El conjunt resulta robust en boca, però força aromàtic, essent un bon exemple d’olis d’Arbequina de la zona de Garrigues.

Varietat 'Arbequina', zona Lleida.

Perfil de fruitat verd mig-alt. En boca és picant, amb un amarg i el dolç equilibrats i clars, i una astringència evident en boca. Aromes secundàries de tipus vegetal, amb connotacions clares d’herba tallada, notes d’ametlló o fonoll o nou verda, o de verdures de fulla, així com tocs clars d’ametlla, que li defineixen la dolçor en boca típica dels olis d’Arbequina. El conjunt força equilibrat, agradable amb una punta de picant lent, sense que arribi a ser molest.

Varietat 'Arbequina' de la zona Garrigues, de regadiu.

Oliva que ja ha agafat color, amb un IM de 1,43, i contingut d’oli sobre sec (49,04%). Presenta una humitat alta (57% aprox), el que pot dificultar una mica la preparació de la pasta, especialment per ser verda, la pasta pot presentar una textura poc adequada per la centrifugació. El rendiment industrial rondaria 16-18%.

Varietat 'Arbequina' de la zona Priorat, de cultiu de secà.

Oliva que ja agafar color amb IM de 1,6, i també contingut d’oli sobre sec (46,6%), i una humitat mitjà del 49.2 %, amb un rendiment industrial aproximat del 18-20%,. Olives que encara els falta ficar uns 4 punts d’oli sobre sec, i però que per maduració i rendiment es podria iniciar ja la collita.

Varietat 'Arbequina' de la zona del Camp de Tarragona, de regadiu.

Oliva verda-amarilla amb un IM en torn a 1,4 , una humitat mig-alta del 54,6 % i un contingut d’oli del 44,7% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 17%. Olives que ja porten un contingut de humitat i d’oli adequats per començar la collita, si volem aconseguir olis verds, tot i que encara els falta ficar uns 4-5 punts sobre sec.

Varietat 'Farga' de la zona sud Catalunya, de secà.

Oliva que ja estan virolant, amb un IM superior a 2 (2,7) Amb una humitat del 53,5%, i un contingut d’oli del 51,3% sobre sec i amb un rendiment industrial aproximat del 19%. Olives que ja porten la majoria d’oli, i amb condicions idóneas de qualitat per començar la collita.

Varietat 'Empeltre' de la zona de la Terra Alta, de secà.

Oliva que ja està virant de color, amb un IM de 2,32, , una humitat mig-alta del 53,7% i un contingut del 47,16% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 15-17% aproximadament. Olives que ja porten bastant oli, i que es podria començar a molturar per olis de collita temprana. Respecte a la setmana passada, ha augmentat el contingut d’oli i la maduració, el que confirma que la maduració avança amb rapidesa.

Varietat 'Empeltre' de la zona Baix Ebre Montsià.

Oliva que ja està començant a virar de color, amb un IM de 1,78, però encara li falta ficar una mica més d’oli sobre sec (42,2%). Presenta una humitat molt alta (65% aprox), el que pot donar a emulsions i dificultar els esgotaments, caldria ritmes lents i talc. El rendiment industrial rondaria 9-10%.

Varietat 'Arbequina' de la zona Priorat, de cultiu de reg.

Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,28), una humitat mig-alta del 57,41 % i un contingut d’oli del 42,4% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 14-15%,. Olives que encara els falta ficar 6-8 punts d’oli sobre sec, i força verdes. Respecte a la setmana passada, han agafat 4 punts d’oli sobre sec, el que indicaria que el contingut d’oli està creixent ràpidament.

Varietat 'Rojal' de la zona del Priorat, de cultiu de reg.

Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,58), una humitat mig-alta del 56% i un contingut del 45,2% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 15% aproximadament. Olives que ja porten tot l’oli que poden posar, i que es podria començar a molturar. Respecte a la setmana passada, no ha variat el contingut d’oli i la maduració ha augmentat lleugerament, el que confirmar que la maduració avança amb rapidesa.

Varietat 'Arbequina' de la zona Garrigues, de cultiu de superintensiu.

Oliva encara verda, amb un IM inferior a 1 (0,46), i que ja comença a tenir un contingut d’oli sobre sec interessant (45,47%). Presenta una humitat alta (60% aprox), el que la podria fer una pasta un tant difícil de treballar, tot i que al ser tant verda segurament semblaria espessa. . El rendiment industrial rondaria 14-15%. Olives que es podrien començar a collir, però millor espera uns dies per aconseguir una mica més de maduració i riquesa d’aromes (ara sortirà un oli nomes amb sensacions herba).

Varietat 'Arbequina' de la zona de les Garrigues, de cultiu de reg.

Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,24), una humitat mig-alta del 54,5 % i un contingut d’oli ja del 45% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 15-16%,. Olives que ja porten un contingut d’oli alt, tot i que encara els falta ficar uns 5-6 punts més sobre sec, i madurar un mica, per poder treure prou oli i riquesa aromàtica.

Varietat 'Arbequina' de la zona Garrigues, de cultiu de secà.

Oliva que ja esta canviant de color, amb un IM proper a 2 (1,96), i un bon contingut d’oli sobre sec (48,6%). Presenta una humitat mitja tirant a baixa (~45%) que fa les pastes espesses. El rendiment industrial rondaria el 20-21%. Olives que ja es podria començar a collir, tot i que encara poden ficar una mica més d’oli.

Varietat 'Arbequina' de la zona de les Garrigues, de cultiu de reg.

Oliva verda amb un IM inferior al 1 (0,12), una humitat alta del 59,7 % i un contingut d’oli ja del 45,5% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 12-13%, amb pastes fluides que caldria treballar amb talc per esgotar millor. Olives que ja porten un contingut d’oli alt, tot i que encara els falta ficar uns 5-6 punts més sobre sec, i madurar un mica, per poder treure prou oli i riquesa aromàtica.

Varietat 'Empeltre' zona Terra Alta, cultiu de secà.

Oliva que ja esta canviant de color amb un IM superior al 1 (1,7), amb una humitat del 54%, i un contingut d’oli del 46.7% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 16-17%. Olives que els falta ficar uns 2-4 punts més d’oli i madurar una mica, però ja que es pot iniciar la collita pels qui busquen olis de fruitats verds, amargs i picants, amb bons rendiments.

Varietat 'Farga' zona sud Catalunya de secà.

Oliva que ja estan virolant, amb un IM superior a 1 (1,72) Amb una humitat del 53,7%, i un contingut d’oli del 39,5% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 13%. Olives que els falta ficar una mica d’oli encara, uns 5 punts més sobre sec, però que la maduració ja esta iniciada, i segurament en breu ja en podria començar (considerant que la Farga es propensa a caure).

Varietat 'Arbequina' de la província de Barcelona.

Perfil de fruitat verd intens. En boca és picant, amb un gust amarg i dolç notable i equilibrat, i una astringència fàcilment identificable. Aromes secundàries de tipus vegetal, amb connotacions clares d’herba tallada i plantes d’horta (tomaquera o carxofa). També es poden identifcar matisos que recorden l’ametlló, fonoll o nous verdes. Final de boca ametllat, que li confereix suavitat. El conjunt resulta intens, harmònic, complex i “fresc”. Els valors químics són força correctes, amb acidesa que oscil·la entre 0.17 i 0.24 % a.oleic peròxids de 6 meq O2/kg, K232 entre 1.66 i 1.72 K270 entre 0.11 i 0.13. Tot indica que les olives mantenen una bona qualitat al camp i que els olis mantenen un nivel oxidatiu molt baix.

Varietat 'Arbequina' zona Priorat de regadiu.

Oliva encara força verda, amb un IM inferior a 1 (0,2), amb una humitat de´58,5% i un contingut d’oli del 38,2% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 10-11%. Pastes complicades, que tot i la seva aparença densa, caldria afegir talc a la batedora. Els falta ficar encara més de 10 punts d’oli sobre sec, i madurar pet treure l’oli aromàtic i ric que poden oferir aquestes olives.

Varietat 'Rojal' zona del Priorat de regadiu.

Oliva encara força verda, amb un IM inferior a 1 (0,08), amb una humitat del 53,3% i un contingut d’oli del 40,8% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat del 15%. Pastes normals, semblen denses, però no sembla presentar problemes per treballar-les. Els falta ficar encara una mica més d’oli, 4-6 punts d’oli sobre sec, i madurar una mica per agafar més riquesa aromàtica. En pocs dies, tindran les condicions optimes per iniciar collita amb aquestes olives i zona.

Varietat 'Corbella' a la zona de la Catalunya central, de cultiu de secà.

Oliva encara verda amb un IM inferior a 1 (0,2), una humitat del 55% i un contingut d’oli del 46,9% sobre sec, amb un rendiment industrial aproximat entre el 16-17%. Olives encara verdes, però ja que tenen un alt contingut d’oli per aquesta varietat, les pastes poden ser un mica complicades, però ja estan bé per començar a collir. Per assolir una bona riquesa aromàtica, seria bo esperar a tenir una mica més de maduració., tot i que ja es podria començar ja a molturar.