Evolució de maduració

L’Oficina publica de forma setmanal l’evolució del procés de maduració de les varietats d’oliva de les zones de producció de l’IRTA amb informació sobre el contingut d’oli i els valors resultants.

Collita 2018-2019

 Seguiment maduracions campanya 2018-19


 

Collita 2019-2020

 Seguiment maduracions campanya 2019-20


 

Collita 2020-2021

  Seguiment maduracions campanya 2020-21


 

Collita 2021-2022

Varietat “Arbequina” de la zona Priorat. 48% d’olives grogues-vermelles i la resta encara verdes. El contingut d’oli és encara baix 18% amb una humitat alta 58% i un contingut sobre sec també millorable 42%.

Varietat “Empeltre” zona Garrigues, de Terra Alta. 46% d’olives negres, però encara un 10% de grogues-verdes. Contingut d’oli elevat, superior el 19% amb una humitat del 56%, el que equival a un contingut en oli sobre sec del 44% que ja es pot considerar suficient per començar a collir. Possiblement el rendiment industrial sigui inferior al 17% degut a la humitat.

Varietat “Empeltre” zona Garrigues, de Terra Alta. 54% d’olives grogues o verdes i només un 4% d’olives negres. Contingut encara baix d’oli, tot i que el contingut en fresc és similar a l’anterior 19% l’elevada humitat (56%) fa que el contingut d’oli sobre sec sigui encara millorable (42%); a més, l’excés d¡humitat reduirà l’extractabilitat en molí possiblement per sota del 16-15%. Es pot esperar encara a tenir una major proporció d’olvies negres.

Varietat “Arbequina” zona Garrigues. 40% d’olives grogues i 60% de verdes. Rendiment en oli encara baix 15% amb un nivell d’humitat molt elevat 62% que implica un contingut sobre sec baix (40%) i un exttractabilitat esperada molt baixa. Millor esperar abans d’iniciar la collita.

Varietat “Arbequina” zona Garrigues. 40% d’olives grogues-vermelles i un 8% de negres. Rendiment encara baix 16% i humitat elevada 58% que implica un contingut sobre sec baix 40% i una extractabilitat industrial també baixa. Es pot esperar una mica encara.

Varietat “Arbosana” zona Tarragonès. 74% d’olives entre grogues-vermelles i la resta encara verdes. Contingut d’oli elevat 23% amb una humitat del 50% que representa un ocntingut sobre sed del 46%. Rendiment industrial esperat proper al 18-19%. Atenció amb la mosca de l’olivera, sobserven més d’un 20% d’olives picades.

Oli verge extra varietat Arbequina de la zona Garrigues. procedent de regadiu. Perfil de fruitat mig-alt de tipus verd amb les notes característiques de la varietat, com són el record de tomàquet verd i ametlló i notes pròpies d’inici de campanya com és la sensació de carxofa. En boca s’equilibren dolç i amarg, amb una punxa clara de picant que apareix de manera retardada. El perfil és força equilibrat i prou complex com per decidir ja l’inici de campanya.

Varietat “Farga” de la zona del Baix Ebre. amb un índex de maduresa 2,0, un 4% d’olives negres i un 14% d’olives totalment verdes. El contingut d’oli és encara molt baix (17%) i bastanta humitat (54%) el que representa un contingut d’oli sobre sec baix (38%). Tot i que encara es podria esperar, per millorar el rendiment, sembla recomanable iniciar la collita degut al risc elevat de mosca.