La denominació d’origen protegida (DOP) és un dels règims de qualitat dels productes agroalimentaris regulats a la Unió Europea. Designa el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, una regió o excepcionalment un país, la qualitat del qual o les seves característiques es deuen fonamentalment o exclusivament a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans que li són inherents i del qual les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida.
Catalunya disposa de 5 denominacions d’origen protegides d’olis d’oliva verge extra que són el reflex de la diversitat i la riquesa dels olis catalans. Aquestes 5 DOP cobreixen pràcticament tot el territori d’oliverar català. Representen el 42% de les DOP de productes agroalimentaris no vínics catalans, i el 5 % dels olis emparats per una DOP a la Unió Europea.
Olis de color des del groc-verdós al groc-daurat segons l'època de collita i de la situació geogràfica dins de la zona de producció.
Olis gustosos (picants, astringents mitjanament amargs) i molt aromàtics (rics en aromes secundàries, de tipus verd), sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolç a mesura que aquesta avança.
4 comarques: Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l’Estany i Gironès
Varietats:
Argudell (=51%), arbequina , curivell i llei de Cadaqués
Descripció organolèptica:
Color de groc palla a verd més o menys intens.
Olis equilibrats de fruitat verd d'intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà.
El perfil sensorial considerant altres descriptors secundaris és el següent: olis amb aromes que normalment recorden a l'herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’atmetlla en boca.
*En negreta s’indiquen les varietats principals (suma de les dues = 95%). La varietat argudell és la que dona la personalitat a l’oli.
Color groc amb matisos que van del groc pàl·lid al groc “or vell”.
De bon sabor, olis d’un fruitat de mig a intens i a mida que avança la campanya poden ser més dolços amb un fruitat lleuger. Amb connotacions aromàtiques que recorden a l’ametlla i/o a la nou.
*En negreta s’indica la varietat principal que dona la personalitat a l’oli.