Evolució de maduració

L’Oficina publica de forma setmanal l’evolució del procés de maduració de les varietats d’oliva de les zones de producció de l’IRTA amb informació sobre el contingut d’oli i els valors resultants.

Collita 2018-2019

 Seguiment maduracions campanya 2018-19


 

Collita 2019-2020

 Seguiment maduracions campanya 2019-20


 

Collita 2020-2021

  Seguiment maduracions campanya 2020-21


 

Collita 2021-2022

  Seguiment maduracions campanya 2021-22


 

Collita 2022-2023

 Seguiment maduracions campanya 2022-23


 

Collita 2023-2024

Arbequina zona Lleida en regadiu. Les finques amb menys d’un 15% d’olives verdes y més d’un 15% d’olives vermelles presenten un nivell d’oli suficient per plantejar fer un lot d’oli verd de bons aromes, amb un 21% de rendiment i un 41% d’oli sobre matèria seca. Encara pot posar més oli però.

Oliva de la varietat Arbequina Lleida 06/10/23

Arbequina zona Priorat en reg de suport. Les finques que encara no tenen olives virant de color a roig i amb més d’un 80% d’olives verdes encara tenen molt poc oli i no serveixen per a fer olis verds d’aromes intensos. S’han observat rendiments del 9% i només un 24% d’oli sobre sec, que és quasi la meitat de l’esperat. Millor esperar uns dies la recol·lecicó.

Oliva de la varietat Arbequina Priorat 06/10/23

Arbequina zona Barcelona. Olives en fase d’inici de maduració i una relació polpa/pinyol una mica baixa (2,6). Fins un 10% d’olives amb posta de mosca, però sense galeries observables, de manera que no s’esperen mermes de qualitat de moment. Humitat mitjana (51%) i rendiment en fresc suficient per iniciar la collita (20%) tot i que el valor de greix sobre sec encara pot augmentar (està en 42% sobre sec i podria superar el 45% si no hi ha problemes climàtics). Rendiment industrial esperat 16,5%.

Oliva de la varietat Arbequina Lleida 06/10/23

Arbequina de la zona Siurana de costa. Olives en inici de maduració, amb menys d’un 5% d’olives verdes. S’observen un 5% d’olives amb posta de msoca, però encara no danys per galeria. Olives amb bastanta humitat (56%) i rendiment una mica baix (17% sobre fresc) degut a un insuficient contingut d’oli sobre sec (39% ss). Tot i que es pot iniciar la collita per a lots verds d’inici de campanya, encara es pot endarrerir un parell de setmanes per a obtenir rendiment acceptable, tot i que s’haurà d’anar vigilant el reisc de mosca si baixen les temperatures.

Oliva de la varietat Arbequina Priorat 06/10/23

Empeltre de la Terra Alta. Olives en fase de maduració avançada, ja no s’observen olives verdes i gaire bé totes estan en color vermell o inici de negre. Tot i així el rendiment és encara baix 16% sobre fresc, amb un contingut d’aigua elevat (57%) i un contingut d’oli sobre sec encara baix (38%). Només s’observa un 2% d’olives amb posta de mosca, però sense galeries. Es pot començar a collir per a elaborar lots d’oli verd, però encara falten potser un parell de setmanes per obtenir un rendiment adequat.

Oliva de la varietat Arbequina Priorat 06/10/23

Arbequina zona Siurana costa. Olives en procés de maduració mig, amb poques olives verdes (10%) i algunes de ja negres. (8%) El contingut d’oli és encara baix (16% sobre fresc) amb un 40% sobre sec i un 58% d’humitat. Olives llestes per collir, no augmentarà molt més el contingut d’oli. Podrien donar problemes d’extractabilitat al molí per l’alt contingut d’humitat.

Oliva de la varietat Arbequina Lleida 06/10/23

Arbequina zona Penedès. Olives en maduració avançada, només un 14% d’olives verdes i 16% de negres. El contingut d’oli és elevat, amb un 19% sobre fresc, un 42% sobre sec i un 54% d’humitat. La recol·lecció ja es pot fer.

Oliva de la varietat Arbequina zona Penedès 03/11/23