Terres de l’Ebre
Orgullosa de ser la primera dona de formar part de la Cambra Arrossera del Montsià, una institució amb 90 anys d’història!
Soc la Maria Adela Tomàs Ferré, d’Amposta. Vaig estudiar Relacions Laborals a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona. Durant sis anys vaig treballar en una assessoria, en la qual vaig posar en pràctica els coneixements adquirits i vaig compaginar la feina d’oficina amb la feina a l’explotació agrària familiar.
Soc filla i neta de pagesos, per això no vaig dubtar davant la decisió de canviar de feina i dedicar-me exclusivament a l’agricultura. L’explotació familiar és d’arròs, i amb aquest conreu em vaig incorporar el 2015. Actualment treballo una mica més de 20 hectàrees. En posteriors convocatòries de competitivitat vaig adquirir maquinària innovadora que m’ha permès optimitzar les feines de sembra i recol·lecció; en conseqüència, vaig poder augmentar la base territorial. La tradició agrícola s’ha estès al meu germà i els meus nebots, que també es dediquen al conreu de l’arròs.
La configuració actual del delta de l’Ebre conjuga l’activitat agrària amb la conservació de la biodiversitat. Aquesta simbiosi fa possible mantenir una de les reserves naturals més importants de la mediterrània, en perill de desaparèixer per la seua fragilitat davant dels fenòmens produïts pel canvi climàtic.
Per acabar, vull destacar que el paper de les dones al delta de l’Ebre ha estat fonamental en el seu desenvolupament. Les dones sempre han participat en les feines del conreu de l’arròs, però amb la tecnificació del camp van quedar en un segon pla.
Actualment, la presència de les dones dedicades al cultiu de l’arròs als espais de decisió del Delta és quasi inexistent. En aquest sentit, cal dir que no és un problema intern de família o d'empresa, sinó que és un problema social, de visualitzar, legitimar i tenir en compte una manera de fer i uns aspectes en què els homes prenen les decisions. Això és el que em va portar a fer el pas i entrar a formar part del Consell Rector de la Cambra Arrossera del Montsià, una institució amb 90 anys d’història i de la qual m’enorgulleixo de dir que soc la primera dona en tots aquests anys de formar part del Consell Rector.