EXPERIÈNCIES

Lleida

Ser pagesa és una de les decisions més importants i més satisfactòria que he pres a la meva vida!


Soc l’Anna Paüls Solans de Corbins (Segrià) i provinc d’una família amb tradició pagesa de diverses generacions.

Vaig estudiar Sociologia a Barcelona i un cop acabada la carrera vaig marxar fora per aprendre francès. Després de formar-me i veure món, vaig decidir tornar a casa i dedicar-me a la feina que havia viscut des de ben petita dins la meva família: ser pagesa.

M'he instal·lat en una explotació de fruita dolça, seguint el relleu generacional de l’explotació familiar. Per posar en marxa la meva explotació i adequar-la, vaig sol·licitar l’ajut de primera instal·lació de jove agricultora. Amb aquest ajut vaig poder cobrir les despeses necessàries per poder executar el meu Pla d’Empresa i vaig augmentar la meva base territorial. Per fer-la més competitiva i eficient, vaig demanar un ajut de millora a la competitivitat en les explotacions agràries amb el qual vaig plantar noves varietats de fruiters, vaig instal·lar reg localitzat i vaig adquirir maquinària amb innovació tecnològica.

A més a més de l’ajut, he realitzat un itinerari formatiu a l’Escola Agrària del DARP que m’ha permès agafar molt coneixement de gestió empresarial i de formació tecnològica adequada al meu projecte fructícola. Era una formació que no tenia pels meus estudis anteriors i que tampoc no em podia transferir la meva família.

Actualment, la meva explotació de fruita dolça té 8,47 hectàrees repartides entre presseguers, nectarines, pereres i pomeres, gestionades d’una manera sostenible i de protecció dels recursos naturals amb la mesura agroambiental de Producció Integrada. La comercialització de la meva fruita dolça la realitzo a través de la cooperativa de Corbins.

Barcelona

He agafant el relleu generacional de l’explotació familiar en la zona periurbana de Barcelona!


Sóc Francesc Xavier Carbó Quesada, de Sant Genís de Palafolls (Maresme) i provinc de família amb tradició pagesa.

A l’explotació familiar ens dediquem als cultius hortícoles. Per continuar el relleu generacional de l'explotació vaig sol·licitar l’ajut de primera instal·lació de jove agricultor, amb el qual vaig poder cobrir les despeses necessàries per poder executar el meu Pla d’Empresa i contractar una persona assalariada fixa. Per millorar-la i ampliar-la també vaig demanar els ajuts de millora a la competitivitat en les explotacions agràries amb el qual vaig construir un nou hivernacle de 6.200 m2, i l’he pogut ampliar posteriorment. A més a més, he demanat l’ajut de mitigació del canvi climàtic en les explotacions agràries, per poder instal·lar estufes de biomassa per escalfar els hivernacles, i així millorar la producció durant l'hivern.

Actualment a la meva explotació de cultius hortícoles en hivernacles tinc 1,3 hectàrees, d’un total de 4,14 hectàrees que fa l’explotació, on hi cultivo tomàquet, cebes, calçots, porros, alls, patates, faves, favons i mongetes. Cal destacar que la mongeta és la mongeta del Ganxet, un producte de qualitat amb unes característiques especials i típic de la zona, amb el distintiu d’Identificació Geogràfica Protegida (IGP).

On tenim situada l’explotació, a la zona periurbana de Barcelona, ens condiciona una mica la nostra activitat per la pressió urbanística, però a la vegada ens omple d’oportunitats al tenir un gran mercat potencial de consumidors. És per això que els nostres productes, que fem d’una manera sostenible i amb pràctiques agrícoles beneficioses per al medi ambient, són molt valorats per al consumidor i els venem directament a mercat com un producte de proximitat.

I gràcies a aquests ajuts amb fons FEADER (Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural) ens ha permès millorar l’explotació de producció familiar en una zona complicada per desenvolupar l’activitat agrària, com és el cinturó de Barcelona, produint un producte de qualitat per realitzar una venda de proximitat a tota aquesta zona metropolitana.

Terres de l'Ebre

Vaig rebutjar una feina a Alemanya de químic per iniciar un projecte agrícola al meu poble, Horta de Sant Joan!


Sóc Toni Beltran, d’Horta de Sant Joan. Vaig estudiar ciències químiques a la Universitat Rovira i Virgili i, posteriorment, em vaig treure el doctorat en Química a la mateixa universitat.

Després vaig estar uns quants anys en projectes d’investigació en l’àmbit ambiental i biomèdic, i, un cop esgotats els projectes, em vaig trobar amb la disjuntiva de triar entre continuar treballant en investigació a Alemanya o iniciar un projecte agrícola al meu poble natal.

Com podeu haver endevinat, em vaig decidir per la segona opció. La idea del projecte va ser tancar el cicle del nostre propi producte, les olives. Així doncs, gestiono les finques d’oliveres, en produeixo el propi oli i el venc. Per assolir això vaig incrementar una explotació d’oliveres que el meu pare jubilat mantenia en agricultura convencional arrendant més parcel·les que, en alguns casos, van requerir la recuperació d’oliveres abandonades. Actualment estic conreant 20,41 ha de oliveres i 7,80 ha d’ametllers en agricultura ecològica. L’increment de superfície de l’explotació va lligat a la transformació del producte, envasat i comercialització aconseguint per a l’explotació tot el valor afegit d’aquests processos. Per aquest motiu, vaig construir un molí ecològic a la part posterior de la casa i vaig adequar les dependències per a l’activitat d'oleoturisme. La ubicació de l’almàssera, en una casa del segle XII i amb vistes a la muntanya de Santa Bàrbara i el convent de Sant Salvador, és un atractiu més per a l’activitat turística que inclou visites a parcel·les de l’explotació amb oliveres centenàries i tast d’oli a peu de finca.

El meu projecte el vaig elaborar amb l’ajuda d’una entitat col·laboradora i el vaig gestionar amb l’Oficina Comarcal de la Terra Alta. Al Pla d’Empresa vaig preveure l’ajut de primera instal·lació de jove agricultor i un ajut de millora a la competitivitat en les explotacions agràries. Entre els dos ajuts vaig poder fer part de la construcció i equipament de l’almàssera, una plantació de 2,55 ha d’oliveres i una sala de tast per a l’activitat agroturística d’oleoturisme amb l’ajut de diversificació agrària.

Actualment disposo d'una marca comercial pròpia per a l’oli que comercialitzo, IDENTITAT EXTRA VIRGIN OLIVE OIL, i estic comercialitzant dos olis monovarietals EMPELTRE (autòctona del Bajo Aragón i Terra Alta) i PICUAL.

Si voleu conèixer més detalls del projecte o adquirir els olis, podeu visitar la pàgina web www.identitatoliveoil.com

Catalunya central

Soc de família tradicional pagesa i he continuat agafant el relleu generacional de l’explotació familiar!


Soc Francesc Masana Nadal, de Pujalt (Anoia) i provinc de família amb tradició pagesa de diverses generacions.

La meva formació és d’enginyer informàtic per la Universitat Politècnica de Catalunya. Sempre he estat lligat a l'explotació familiar, junt amb el meu germà, en Pere, però no va ser fins a l'any 2018, quan el pare es va jubilar, que vaig fer el salt i em vaig instal·lar finalment aprofitant aquest relleu generacional.

A l’explotació familiar ens dediquem als cultius extensius, sobretot cereals. Per continuar el relleu generacional de l’explotació, vaig sol·licitar l’ajut de primera instal·lació de jove agricultor, amb el qual vaig poder cobrir les despeses necessàries per poder executar el meu Pla d’Empresa i contractar una persona assalariada fixa. Per fer-la més competitiva, vaig demanar un ajut de millora a la competitivitat en les explotacions agràries, amb el qual vaig comprar un tractor cerealista, i a més a més em vaig acollir a l’ajut de diversificació agrària per rehabilitar dos edificis per a dos allotjaments de turisme rural, un en la modalitat de masoveria i un altre en la modalitat de casa de poble independent.

Aprofitant la meva formació com a enginyer informàtic, hem creat una aplicació mòbil anomenada Agricolum, que funciona com un quadern de camp en línia on els agricultors tenen tota la informació de l’explotació organitzada. Gràcies a aquesta aplicació, hem guanyat el premi RuralApps (Premis Ruralapps) que distingeixen les empreses que han desenvolupat aplicacions mòbils que contribueixen a la millora dels sectors agroalimentari, forestal i pesquer i que els acosten a la ciutadania.

Actualment a la meva explotació de cultius extensius tinc majoritàriament cereals ( blat i ordi) i també oleaginoses (colza), lleguminoses (cigrons) i farratges (veça i civada). Cal destacar que els cigrons són reconeguts com el cigronet de l’Alta Anoia, un producte de qualitat amb unes característiques especials, del qual s'està intentant crear una IGP. A més a més, tinc unes quantes vaques que m’ajuden a mantenir net el sotabosc i prevenir incendis.

Finalment, la creació d’una sèrie d'allotjaments de turisme rural per diversificar l'activitat agrícola em permet un complement a la meva renda agrària i també per donar vida a un poble que està gairebé abandonat, perquè només hi viuen dues famílies

Pirineu-Alt Aran

Soc de Barcelona i m’he instal·lat en una explotació porcí ecològic a Sarroca de Bellera !


Soc la Maria Boix Goday, de Barcelona, arquitecta i arquitecta tècnica per la Universitat Ramon Llull. Soc nouvinguda al món rural, ja que no provinc de família amb tradició pagesa.

De més jove passava els estius amb la meva família a La Pobla de Segur, on vaig conèixer el meu marit. És a partir d’aquest moment que vaig decidir fer un canvi de vida, instal·lar-me al Pallars Jussà per formar la meva nova família i emprendre un nou projecte en l’àmbit ramader dedicant-me al sector del porcí ecològic combinant-lo amb alguns treballs d’arquitectura.

La idea del projecte va ser instal·lar-me en una explotació antiga de porcí del meu sogre i reconvertir-la en una explotació de porcí ecològic situada a Sarroca de Bellera. Per tirar endavant el meu projecte, vaig sol·licitar l’ajut de primera instal·lació de jove agricultora, en zona de muntanya i generant un lloc de treball assalariat fix. Per fer la transformació de la granja de porcí en producció convencional a una granja de porcí de cicle tancat en ecològic, vaig dissenyar la granja com a arquitecta i vaig demanar un ajut de millora a la competitivitat en les explotacions agràries.

L’explotació ramadera de porcí ecològic té actualment 80 mares amb cicle tancat, amb 490 porcs d’engreix i 2 mascles.

A més a més, estem participant en un projecte de Transferència Tecnològica sobre “La inclusió de farratge ensitjat a la dieta del porc ecològic” cofinançat amb fons FEADER (Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural).

Amb aquests ajuts de primera instal·lació de jove agricultora i de millora a la competitivitat en les explotacions agràries amb fons FEADER, he pogut fixar la meva residència al Pallars Jussà, zona de muntanya, amb una explotació de producció de ramaderia ecològica i creant un lloc de treball addicional.

Girona

Vam marxar de l’àrea metropolitana de Barcelona per instal·lar-nos al Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa!


Hola, som l’Olga Barrero Solé i el Pol Gordo i Vallès! Som dos joves emprenedors amb diferents trajectòries personals i professionals, que no venim de família amb tradició agrària i que vam decidir posar en marxa una explotació avícola ecològica. Jo, l’Olga, de Castellbisbal (Barcelona), soc enginyera agrònoma; i, jo, el Pol, de Ripollet (Barcelona), soc educador social.

El 2015 vam decidir incorporar-nos a l'activitat agrària sol·licitant l’ajut de primera instal·lació de jove agricultor/a per a la creació de la societat MAS CASTANYER, SC.

La finca de MAS CASTANYER, situada al Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa, compta amb més de 5 hectàrees de terreny, de les quals mitja hectàrea és l’explotació de gallines ponedores (unes 1.300) en règim ecològic i la resta està destinada a la producció de cereal també ecològic. Produïm un ou d’excel·lent qualitat organolèptica amb un ingredient secret, l’herba que neix de la terra volcànica, una terra plena de vida i fertilitat amb abundants minerals i propietats.

Per aquesta gestió ecològica de la terra, anualment rebem els ajuts de ramaderia i agricultura ecològiques.

Volem destacar la gestió que fem de l’explotació contra l’atac de depredadors. La nostra explotació participa en un projecte europeu (www.hennovation.eu) de control de depredadors amb la introducció d’un repel·lent natural: les alpaques. Hem observat un canvi de comportament en la fauna salvatge amb la introducció de l’alpaca, sobretot amb l’eliminació de l'entrada de les guineus als patis on la gallina es mou lliurement. Per contra, els atacs de rapinyaires continuen essent una problemàtica a tractar conjuntament amb l’Administració. L’entrada de les alpaques a la granja no ha suposat cap variació en la posta ni tampoc un estrès extra per a les gallines, i l’adaptació ha sigut molt positiva. A més a més, el manteniment de l’alpaca és mínim.

Gràcies a aquests ajuts amb fons FEADER (Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural) ens ha permès la creació d'una explotació de producció de ramaderia ecològica al Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa, que ens ocupa a temps total, tot produint un producte de qualitat i de proximitat.

Podeu trobar els nostres ous a La Garrotxa i a la comarca del Vallès Occidental.

Si ens cerqueu per la xarxa, ens trobareu a al nostre web , Instagram, Facebook o YouTube

Camp de Tarragona

Vam deixar l’art i una enginyeria per fer els nostres formatges a l’Albiol!


Hola, som l’Anna Boleda i el Pere Artigas! Originàriament els nostres vincles laborals s’allunyaven considerablement de les activitats relacionades amb el món agrícola. Jo, l’Anna, de Tàrrega (Lleida), m’havia format en la disciplina artística; i, jo, el Pere, de Ripollet (Barcelona), soc enginyer agrònom i havia treballat per a diferents enginyeries.

En 2013 vam decidir incorporar-nos a l'activitat agrària sol·licitant l’ajut de primera instal·lació de jove agricultor/a per a la creació de la societat LA SEGALLA, SCP, amb l’objectiu de guanyar-nos la vida amb la ramaderia i produir aliments de qualitat.

Inicialment vam fer una aportació de capital social destinat a la construcció d'unes instal·lacions ramaderes i a la compra de bestiar. Ens vam instal·lar al municipi de muntanya de l'Albiol (Tarragona), una zona molt afectada pels incendis forestals i forts vents. El bestiar el componen un ramat de cabres d'aptitud lletera i de la raça gaditana “payoya”, raça lletera que s’aprofita encara en sistemes de pastura, i que té molta capacitat d’aprofitar recursos de pastura pobra, matoll i sotabosc. Actualment l’explotació consta de 53,55 ha de pastures permanents, amb una superfície neta de 23,12 ha i un cens total de 209 cabres. Actualment, rebem l’ajut de ramaderia ecològica.

En 2016, com a segona part del projecte, vam sol·licitar l’ajut de millora a la competitivitat en les explotacions agràries per a la construcció d'un obrador de formatges al municipi veí de la Selva del Camp, on podíem tenir millors infraestructures i millors comunicacions per a la comercialització i distribució dels productes de l’explotació. En aquest petit obrador es produeixen quatre tipus de formatges i iogurts amb la certificació d'ecològics i sota la marca LA SEGALLA (una segalla és una cabreta que encara no ha parit).

Gràcies a aquests ajuts amb fons FEADER (Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural) ens ha permès la creació d'una explotació de producció de ramaderia ecològica en una zona de muntanya que ens ocupa a temps total i produir un producte de qualitat per realitzar una venda de proximitat en les comarques de Tarragona i dos dels seus grans mercats, com són Reus i Tarragona.

Estem al web - Pasturem.cat, la web dels pastors de Catalunya i tenim el compte de Twitter i Instagram LA SEGALLA: https://twitter.com/lasegalla?lang=ca&lang=ca