Suport i assessorament

 

Per rebre l’ajut de primera instal·lació d’agricultor/a jove, has de tenir una formació agrària coherent amb el teu Pla d’Empresa. A les Escoles Agràries del DACC et poden informar sobre la formació professional agrària o, si tens altres estudis, sobre l’itinerari formatiu més adequat.

Una vegada sol·licitat l’ajut, l'escola es posa en contacte amb tu i et fan un itinerari formatiu personalitzat adequat al teu projecte d’instal·lació, amb una part de gestió empresarial i una altra de formació tecnològica.

La formació obligatòria de l’itinerari formatiu no supera les 400 hores, de les quals 120 com a màxim, corresponen a l’apartat de gestió empresarial. El nombre d’hores a cursar dependrà de la teva formació prèvia.

Durant el període de formació tindràs el suport d’un tutor o tutora d’incorporació de l’escola agrària. El temps disponible per completar la teva formació serà de 2 anys com a màxim, a partir de la data d’instal·lació (o d’establiment efectiu).

En aquest enllaç pots trobar la resta d'escoles de Catalunya que imparteixen estudis de formació professional agrària:

 

 

El Departament et posa a l’abast tota la seva xarxa d’Oficines Comarcals, on trobaràs els nostres tècnics que et tramitaran el teu expedient d’ajut a la primera instal·lació d’agricultor/a jove que has sol·licitat a la DUN a través d’una entitat col·laboradora amb la resta d’ajuts de competitivitat, agroambientals, de pagament base, etc. És un tècnic especialista que et pot assessorar i guiar conjuntament amb les entitats col·laboradores.
 

En el moment que et decideixis instal·lar-te com a jove agricultor/a estàs iniciant un projecte de vida en el qual has d’estar ben assessorat per assegurar la rendibilitat i el futur de la teva explotació. Per això és clau comptar amb bons assessors en el teu procés d’instal·lació que, a part de cobrir aspectes tècnics i normatius propis de l’activitat (condicionalitat, mesures agroambientals, ús de fitosanitaris, gestió integrada de plagues, higiene i benestar animal, traçabilitat, etc.), també t’assessori en aspectes econòmics (marge brut mínim necessari, despeses màximes, comptabilitat, etc.) i burocràtics (tràmits dels diferents ajuts, compromisos, llicències, permisos, etc.) que has de fer front com a nou empresari.

Posem al teu abast totes les Entitats Col·laboradores de la DUN perquè puguis triar la que més s’ajusti a les teves necessitats i que siguin més properes a la teva explotació:

 

La dinamització de joves és una prova pilot que està duent a terme el DACC des de l’any 2019, a les comarques del Camp de Tarragona i a Girona, per reforçar-hi la instal·lació de joves.

L’any 2021, per les característiques i singularitats territorials, i la pressió afegida a les explotacions agràries, s’ha ampliat als territoris següents:

  • Comarques de l’Alt Pirineu i Aran
  • Comarques de la zona periurbana de Barcelona
  • Comarques de les Terres de l’Ebre.

L’any 2023 s’ha cobert tot el territori català arribant a:

  • Comarques de la Catalunya Central
  • Comarques de Lleida

La figura del/de la dinamitzador/a de joves és la d’un/a tècnic/a especialitzat/da en relleu generacional, en aquests àmbits territorials, que treballa en xarxa amb els altres professionals que intervenen en el procés d’instal·lació: el/la tècnic/a de l’entitat col·laboradora, el/la tècnic/a de l’oficina comarcal del DACC i el/la tutor/a de formació.

Els eixos fonamentals d’aquesta dinamització son:

  • Treball en xarxa amb els diversos agents que intervenen en el procés d’instal·lació.
  • Acompanyament del/de la jove per orientar-lo i motivar-lo. Detecció dels/de les joves amb més necessitats.
  • Personalització de la dinamització, individualitzada per a cada jove i projecte.
  • Posar el/la jove en contacte amb un/a pagès/sa expert/a: mentors.
  • Seguiment del/de la jove fins a l’execució correcta del seu Pla empresarial.

La finalitat és la coordinació i la comunicació directa entre els diferents agents que intervenen en el procés d’instal·lació del/de la jove per millorar-ne l’acompanyament en el seu procés d’instal·lació.

Vols conèixer els dinamitzadors i les dinamitzadores?