Encara que de vegades la diferència no sigui exacta, com veuràs a continuació, a grans trets, existeixen dos grans grups d’empreses agràries: les que desenvolupen conreus agrícoles (cereals, horta, fruita dolça, fruits secs, vinya, olivera, etc.) i les que duen a terme producció animal (reproducció i engreix d’animals, producció de llet, etc.). En definitiva, pots escollir entre agricultura i ramaderia o una combinació d'ambdues. A l’hora d’escollir i de pensar el teu projecte has de reflexionar sobre el sector productiu en què vols treballar i pensar què necessitaràs per dur-lo a terme. Moltes de les explotacions agràries que existeixen, independentment de quin tipus de model productiu desenvolupin i de la seva grandària, combinen més d’una activitat agrària per fer viable la seva explotació. Per exemple, una explotació lletera no seria viable si no es disposa, al mateix temps, de cultius adequats per alimentar al bestiar. Un segon exemple seria el cas d’escollir fer cultius hortícoles, perquè hauràs de preveure que, a banda de la terra necessitaràs reg, construir un hivernacle, etc. Això dependrà del tipus d’explotació que triïs i de les especificitats productives del que decideixis dur a terme.
Actualment també es pot escollir entre diferents models productius però, generalment, n’hi ha tres de principals: la producció convencional, la producció integrada , que aplica mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient i la producció ecològica , que és un mètode d'obtenció de productes agraris i alimentaris que posa un especial èmfasi en la utilització de productes i tècniques al més naturals possibles. A més, des de fa un temps existeixen pràctiques agroecològiques i mètodes de cultiu com l’agricultura biodinàmica o la permacultura.
Un aspecte clau per a la viabilitat del teu projecte pot ser la transformació dels productes que desenvolupis (fer iogurts, formatge, melmelades, sucs naturals, etc.) i comercialitzar-la a través de circuits curts o de la venda directa . Aquestes accions aportaran valor afegit a la teva empresa.
Tinguis en compte començar a poc a poc i anar diversificant la teva explotació a mesura que vagi creixent i complint les expectatives que et vas plantejant. L’activitat agrària requereix d’inversions a llarg termini, una bona xarxa d’acompanyament i no precipitar-se! Al començament és fàcil deixar-se endur i invertir molts diners en idees que finalment no acaben de ser productives o d’utilitat per al teu projecte.