Vull dedicar-me a la pagesia
i no sé per on començar

El text que trobareu a continuació va dirigit a totes aquelles persones que volen dedicar-se a la pagesia, que no tenen una experiència prèvia en el sector i el seu origen no és agrari.

Aquest apartat recull algunes orientacions i consideracions bàsiques que cal tenir en compte abans i durant el procés d’esdevenir pagès/a.

Teniu a la vostra disposició aquesta guia que ha publicat la Diputació de Barcelona: “L’aventura de ser pagès”.

I també una petita guia pràctica sobre ramaderia extensiva adreçada a persones joves que els pot interessar el món ramader, i no venen de família pagesa: “La importància de ser pastor – petita guia de ramaderia extensiva”.

 

Quin és el motiu pel qual t’estàs plantejant dedicar-te a la pagesia? Has de saber que l’agricultura és una activitat econòmica molt important al nostre país i que està molt vinculada al medi on es desenvolupa. A banda de la gestió empresarial, el contacte amb la natura i amb l’entorn de ben segur que et poden aportar, a més, una gran recompensa personal i emocional!

L’activitat agrària se sustenta en una barreja de maneres de fer tradicionals amb un alt coneixement científic i tecnològic. Si mai no has estat agricultor/a, no tens experiències agràries que aportar al teu projecte i, tot i així, vols ser pagès/a, assabenta't de com és l’activitat agrària i explica el teu projecte parlant amb persones properes que tinguin tradició pagesa i que et puguin ajudar a entendre millor que és l’agricultura i el ser pagès/a avui en dia. Anima’t i fes consultes, sempre hi ha gent disposada a donar un cop de mà perquè hi hagi un nou pagès/a que aporti noves idees al sector!

Els agricultors/es i experts als quals puguis preguntar tenen una llarga experiència en el sector i t’orientaran el millor que sàpiguen. Estigues obert a noves idees i possibilitats, escolta i no pretenguis discutir sobre aspectes que ells coneixen des de fa dècades. Integra els seus consells a la teva proposta innovadora perquè aquesta sigui encara més contundent i respectuosa amb el medi ambient. Parla amb diversos agricultors/es per tenir una idea més àmplia del que és ser pagès/a i si el teu projecte està ben orientat. Això et portarà a ser conscient de les teves possibilitats i a identificar que necessites per emprendre un projecte agrari.

Has de ser conscient que el sector agrari necessita nova pagesia amb visions trencadores i innovadores com les que puguis aportar tu, però també que qualsevol tipus d’activitat agrària és un negoci que implica molta feina, molta responsabilitat i molta implicació.

 

Encara que de vegades la diferència no sigui exacta, com veuràs a continuació, a grans trets, existeixen dos grans grups d’empreses agràries: les que desenvolupen conreus agrícoles (cereals, horta, fruita dolça, fruits secs, vinya, olivera, etc.) i les que duen a terme producció animal (reproducció i engreix d’animals, producció de llet, etc.). En definitiva, pots escollir entre agricultura i ramaderia o una combinació d'ambdues. A l’hora d’escollir i de pensar el teu projecte has de reflexionar sobre el sector productiu en què vols treballar i pensar què necessitaràs per dur-lo a terme. Moltes de les explotacions agràries que existeixen, independentment de quin tipus de model productiu desenvolupin i de la seva grandària, combinen més d’una activitat agrària per fer viable la seva explotació. Per exemple, una explotació lletera no seria viable si no es disposa, al mateix temps, de cultius adequats per alimentar al bestiar. Un segon exemple seria el cas d’escollir fer cultius hortícoles, perquè hauràs de preveure que, a banda de la terra necessitaràs reg, construir un hivernacle, etc. Això dependrà del tipus d’explotació que triïs i de les especificitats productives del que decideixis dur a terme.

Actualment també es pot escollir entre diferents models productius però, generalment, n’hi ha tres de principals: la producció convencional, la producció integrada , que aplica mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient i la producció ecològica , que és un mètode d'obtenció de productes agraris i alimentaris que posa un especial èmfasi en la utilització de productes i tècniques al més naturals possibles. A més, des de fa un temps existeixen pràctiques agroecològiques i mètodes de cultiu com l’agricultura biodinàmica o la permacultura.

Un aspecte clau per a la viabilitat del teu projecte pot ser la transformació dels productes que desenvolupis (fer iogurts, formatge, melmelades, sucs naturals, etc.) i comercialitzar-la a través de circuits curts o de la venda directa . Aquestes accions aportaran valor afegit a la teva empresa.
Tinguis en compte començar a poc a poc i anar diversificant la teva explotació a mesura que vagi creixent i complint les expectatives que et vas plantejant. L’activitat agrària requereix d’inversions a llarg termini, una bona xarxa d’acompanyament i no precipitar-se! Al començament és fàcil deixar-se endur i invertir molts diners en idees que finalment no acaben de ser productives o d’utilitat per al teu projecte.

 

És molt recomanable que trobis gent que ja estigui practicant el tipus de projecte agrari que tu vulguis posar en pràctica. També és recomanable que els demanis visitar la seva explotació i que t’expliquin detalladament els aspectes relacionats amb la producció, però també aquells vinculats amb la gestió de l’explotació (aspectes financers, laborals, pla d’empresa, etc.).

Fes una recerca per internet i assabenta't de quins esdeveniments relacionats amb l’agricultura (fires, mercats, congressos, formació) es desenvolupen a prop de la teva localitat i ves a totes les que puguis. Segurament hi trobaràs persones interessants que et podran ajudar amb el teu projecte. En aquests espais pots preguntar allò que necessitis i obtenir respostes d’agricultors/es i altres experts amb experiència.

 

Utilitza el màxim de recursos possibles: publicacions diverses, informació a internet, revistes especialitzades, vídeos, etc. Pots llegir llibres que tractin sobre el tipus d’agricultura que vols tirar endavant. Les biblioteques dels llocs on es fa formació vinculada amb el sector primari són bons llocs per on començar a buscar.

Fes recerca a internet d’articles relacionats amb el teu projecte. Poden estar vinculats amb la producció, el finançament, la gestió empresarial, etc. A internet també pots trobar fòrums sobre temes agraris que et poden servir per trobar informació i per posar-te en contacte amb persones que estan en la mateixa situació que tu.

No t’oblidis d’aprendre tot allò que necessitis per proposar el teu projecte i tirar-lo endavant, perquè són molts temes a tenir en compte: coneixements sobre la producció agrícola i ramadera que vulguis fer, maquinària necessària, productes que hauràs d’adquirir, aspectes mediambientals, el canvi climàtic, agronomia del sòl, el relleu i com afecta la producció, necessitats d’aigua, distribució i mercats i un gran etcètera.

També pots consultar els diferents sindicats agraris amb representació a Catalunya, Unió de Pagesos (UP) , Joves Agricultors/es i Ramaders/es de Catalunya (JARC) o la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya , o les diferents Entitats col·laboradores que et podran oferir assessorament i formació per al teu projecte..

Quan facis la recerca busca també espais que siguin adients per començar el teu projecte. Tingues en compte que la situació de la teva explotació, el relleu, el clima, la vegetació que hi hagi al voltant, les condicions agronòmiques del sòl, etc., sòn claus per escollir una bona ubicació. Els espais agraris no sòn il·limitats i cal buscar que s’adapti a les teves condicions amb temps. Tingues paciència, utilitza les xarxes que hi ha al territori i pregunta molt.

Algunes xarxes que ja existeixen a Catalunya que et poden ajudar a cercar informació sobre on desenvolupar el teu projecte sòn Banc de Terres en el marc del projecte BCN Smart Rural o la Xarxa de productes de la Terra en el marc de la Diputació de Barcelona. Amb una vessant més especialitzada, existeixen l’Escola de Pastors , amb tot el que té a veure amb ramaderia extensiva.

 

Estàs cercant terres per desenvolupar el teu projecte agrari o vols augmentar la dimensió de la teva explotació? Et recomanem tres iniciatives que et podran ser d'utilitat. La cerca de terres no és tasca senzilla i cal paciència, però gràcies a la col·laboració del sector públic i pagesos i ramaders, et podem ajudar.
 

  1. Xarxa de Banc de Terres de Catalunya: actualment a Catalunya s'estan impulsant 6 bancs de terres, que t'ofereixen:
     
    • Servei gratuït d'intermediació entre les parts interessades: propietari/a i pagès/a.
    • Inventari del potencial de terres abandonades (no tots els bancs de terres tenen aquest punt).
    • Tècnic dinamitzador del Banc de Terres, que facilitat el contacte entre els propietaris de terres i els interessats a arrendar-les, amb suport administratiu.
    • Servei jurídic gratuït per a l'establiment de contractes segons les necessitats de les parts.

     
  2. L’Escola de Pastors de Catalunya neix al 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu genera¬cional mitjançant la incorporació de persones a l’activitat, la gestió sostenible de les finques i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament.

    El relleu generacional existeix i està protagonitzat per persones amb vocació, il·lusió i capacitat de treball. L’Escola amplia la seva missió intervenint en el debat de la incorporació d’aquesta nova pagesia al sector i activant mesures que aportin solucions: formació específica, accés a la terra, assessorament individualitzat per a projectes d’escala familiar i/o cooperatius, etc.




  3.  
  4.  
  5.  

 

 

Pots escollir entre assistir a formació reglada, a la universitat o a les escoles agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, o bé formació contínua organitzada pel mateix Departament o per diferents organitzacions agràries.

Formar-te i tenir capacitació per a dedicar-te a la pagesia és summament important per a poder-t’hi guanyar la vida. Anar a la universitat per ser pagès/a no és obligatori però sí que és recomanable en funció del projecte que t’estiguis plantejant. Hi pots aprendre aspectes que van més enllà de la pròpia producció i que et poden ser d’utilitat. Si decideixes anar-hi, fes una bona elecció i no t’oblidis d’incloure-hi assignatures relacionades amb el món de la gestió empresarial i financer en la teva tria.

Assisteix a jornades formatives i a sessions de formació informal que es duguin a terme a la teva zona. Et poden servir per adquirir informació i coneixements per començar el teu projecte. Aquestes sessions informals poden ser sobre qualsevol temàtica que t’interessi i que necessitis per començar el teu projecte: temes financers, temes productius, noves tecnologies, etc. Moltes d’aquestes sessions formatives són gratuïtes i de fàcil accés.

 

Si resideixes en una zona urbana, no hi ha dubte que per aconseguir desenvolupar el teu projecte agrari t’hauràs de plantejar anar a viure a una zona rural. Si resideixes en una zona rural, és possible que t’hagis de moure per trobar l’espai més adequat per començar el teu projecte. L’accés a la terra i als mitjans de producció segur que estan en l’entorn rural.

En qualsevol cas, has de ser conscient que els espais agraris disponibles perquè puguis començar són limitats i cal anar a buscar-los.